La pèrdua de la feina com a procés de dol

dol perdua feinaQuan ens trobem davant de l’entrebanc de la pèrdua de la feina, podem arribar a sentir-nos completament fora de lloc, sentir que ja no som els que érem, sentir-nos culpables per la pèrdua, sentir-nos aclaparats per la “manca de control” de la nostra vida, per les rutines creades que ja no tenen lloc de ser, pel nou rol que s’ocupa en la família, …. Totes aquestes circumstàncies poden minvar l’autoestima, l’autoconfiança i acabar afectant la capacitat d’autosuperació.

A nivell psicològic, cal tenir en compte que una circumstància com la que s’acaba d’explicar, cal treballar-la com un dol amb la dificultat afegida que a nivell social no rep del reconeixement i el suport social que altres tipus de dol més tradicionals, com el dol per la mort d’un familiar, desperten en els altres.

La persona que està passant per un dol laboral, igual com ho fa la persona que viu un dol per la mort d’un familiar, ha d’elaborar-lo, donar-li temps, aprendre a conviure amb la nova situació i permetre’s l’espai i el temps per expressar el que sent. És important que en qualsevol dol puguem reconstruir la nostra pròpia identitat i una tècnica que ens permetrà treballar aquest aspecte i que podem trobar a Neimeyer (2012)¹ és la “caracterització de la pèrdua”. És una tècnica narrativa que consisteix en que la persona ha de continuar desenvolupant la narració que se li facilita i que té el següent inici  “A l’espai que segueix, fes un esbós del personatge ________ [el seu nom], vist sota la llum de la seva pèrdua. Escriu com si es tractés del personatge principal d’un llibre, una pel·lícula o una obra de teatre. Fes-ho com si fos un amic que el coneixes i que l’entengués molt bé, potser millor que ningú. Asseguri’s de fer-ho en tercera persona. Per exemple, comenci dient <___________ és ……..>” (Neimeyer, 2012;199).  Així, aquest text permet que la persona es pugui centrar en l’experiència de pèrdua del personatge sense que la implicació emocional sigui molt elevada gràcies al ús de la tercera persona en la narració. Aquesta tècnica quan enlloc d’emprar-se en l’espai terapèutic s’empra fora d’aquest, facilita que la persona pugui conèixer més profundament i pugui avaluar d’una forma més profunda la forma com interpreta i construeix les diferents experiències de la seva vida.

Si voleu obtenir més informació sobre el procés de dol en diferents tipus de pèrdues (àmbit laboral, defuncions, separacions, divorcis, amistats, dolències físiques,…) poden localitzar-me a les consultes de Banyoles i de Girona o bé a través de consulta online.

 

¹ Neimeyer, R., (2012). Aprender de la pérdida. Una guía para afrontar el duelo. (1ªed.). Barcelona. Booket.

 

photo   Montse Roura

Psicòloga Col. 21312

Montse Roura i Regincós és psicòloga i psicoterapeuta amb número de col·legiada 21312. Està especialitzada en trastorns de l’estat d’ànim, addiccions i teràpia de parella. Per accedir a més publicacions o per posar-te en contacte amb la psicòloga només cal que accedeixis al següent enllaç: http://www.montseroura.cat

Montse Roura Psicòloga

Montse Roura Psicòloga

Montse Roura i Regincós, psicòloga sanitària experta en hipnosis clínica i terapeuta de parella, amb número de col·legiada 21312. Per accedir a més publicacions o per posar-t'hi en contacte només cal que accedeixis a: http://www.montseroura.cat o truquis al 645.23.64.40