Anar al psicòleg

iralpsicologoLa salut emocional

Per a moltes persones demanar ajuda no és una cosa fàcil ja que es pot interpretar com una mostra de fracàs o debilitat. Si a això li sumem els prejudicis que, malauradament segueixen existint sobre la salut mental, demanar ajuda a un psicòleg es fa encara més complicat, quan, en realitat hauria d’interpretar-se com un acte de maduresa i de cura d’un mateix.

De la mateixa manera en que quan tenim un dolor, o percebem que alguna cosa no funciona bé en el nostre cos, ens dirigim ràpidament al metge perquè entenem que no té sentit suportar sense més, tampoc té sentit aguantar un malestar emocional. De fet, igual que succeeix amb les malalties mal curades, les emocions, els sentiments i els conflictes que no s’expressen es queden a l’interior i, a la llarga, quan es donen les circumstàncies propícies, acaben sortint a la llum, provocant una veritable crisi en la nostra vida. D’altra banda, aquestes emocions negatives es tradueixen en patrons de pensaments i conductes disfuncionals que dificulten la nostra felicitat i les nostres relacions interpersonals.

La decisió d’anar al psicòleg és un procés que comença quan ens adonem que alguna cosa no funciona en les nostres emocions, en les nostres relacions, en els nostres pensaments o a les nostres conductes. Al principi esperem que amb el pas del temps tot es solucioni, i en ocasions així és, però en ocasions, el pas del temps no és suficient per curar aquest dolor emocional i fins i tot incrementa la tristesa, la rancúnia, l’odi o la frustració ja que cada dia més s’estén a altres facetes de la nostra vida. És llavors quan és convenient tenir ajuda per sortir d’aquesta situació.

La millora personal

Però no cal que estiguis malament per acudir al psicòleg. Un psicòleg també pot ajudar-te a prendre decisions importants, explorar les teves necessitats i tenir una visió més clara del que desitges, ajudar-te en el teu projecte de vida, millorar les teves relacions socials i de parella, o simplement a millorar la teva autoestima i autoconfiança. En qualsevol cas, cal tenir clar que el psicòleg no et diu el que has de fer, el que està bé i el que està malament, no et resol els problemes, sinó que t’ajuda a trobar el teu solució.

Els avantatges d’anar al psicòleg

Tenir un espai per a tu: Encara que ocupar-se dels altres és un gest encomiable, de vegades, estem tan pendent del seu benestar que releguem el nostre a un segon pla. Acudir al psicòleg és una forma de tenir cura de tu mateix com pot ser anar al gimnàs o donar-te un massatge. La consulta és un espai on poder parlar sobre tu, els teus problemes i els teus somnis.

Comprendre realment què et passa: Quan ens envaeixen les emocions i ens impedeixen pensar amb claredat podem tenir comportaments amb els que no ens sentim bé. El psicòleg et pot ajudar a entendre el que et passa i a trobar un camí. De fet, la majoria de les persones ens sentim alleujats automàticament quan trobem una explicació als símptomes que experimentem, Parlar de les teves preocupacions t’ajuda a aclarir la teva ment, et fa amo dels teus sentiments, t’alleuja i et permet prendre millors decisions.

Ser escoltat sense ser jutjat: De tant en tant necessitem una dosi d’acceptació incondicional que ens permeti reequilibrar la nostra autoestima. Una sessió de teràpia és un espai en el qual pots parlar de tot sense por de ser jutjat o criticat perquè el psicòleg no et examinarà per avaluar-te en termes de “bo o dolent” sinó que intentarà comprendre’t per poder ajudar-te.

Obtenir un punt de vista més global i objectiu. Com que el psicòleg no està involucrat emocionalment en la situació, podrà brindar-te una perspectiva professional, més àmplia i objectiva sobre el problema.

Conèixer i comprendre millor a les altres: La psicoteràpia no només et permetrà conèixer-te millor, sinó que també t’ajudarà a comprendre a les altres persones. Et ajudarà a ser més empàtic amb els altres i a entendre els motius dels seus comportaments de manera que resulti més fàcil resoldre els possibles conflictes.

Aprendre a gestionar emocions, pensaments i conductes. El psicòleg t’ajudarà a identificar i canviar els pensaments disfuncionals que et fan sentir malament, t’ensenyarà a gestionar millor les teves emocions i a eliminar els hàbits negatius, posant en el seu lloc hàbits més saludables. Et proposarà estratègies que pots posar en pràctica perquè tu mateix solucions teus conflictes.

Desenvolupar habilitats psicològiques per al futur. La Psicologia no només té un caràcter curatiu sinó també preventiu ja que la psicoteràpia et proporciona eines i t’ajuda a desenvolupar habilitats que no només et permetran resoldre els problemes actuals sinó també els que puguin aparèixer en el futur.

Epíleg

És cert que tots tenim dies en què ens trobem més tristos, cansats o irritables … una mica enfadats amb la vida o com a conseqüència d’una situació puntual desagradable i això no ha de ser motiu per acudir al psicòleg, però quan comencem a sentir que ens desborden és el moment de pensar que tenir problemes és inevitable, però ser derrotat per ells, és opcional.

Javier Hinojosa | Psicólogo

Javier Hinojosa | Psicólogo

Javier Hinojosa es Pscólogo Psicoterapeuta
Colegiado en el COPC con el número 21.144
Especialista en Terapia de pareja
Consulta: http://www.psicologomataro.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.