Aprèn a escoltar a la teva parella

escoltarJo vaig créixer convençut de que sabia escoltar els demés. Avui en dia, possiblement, ho sàpiga fer millor que fa vint anys, però encara així, he de reconèixer que soc només un oient correcte.
Escoltar de manera efectiva implica quelcom més que el simple acte d´evitar l´hàbit d´interrompre als demés quan parlen o acabar les seves frases. Implica sentir-se complagut en escoltar la totalitat del pensament de l´altre, en lloc d´esperar impacientment una oportunitat per respondre.
D´alguna manera, la nostra incapacitat per escoltar és un reflex del nostre mon i de la manera en que vivim la nostra quotidianitat. Sovint, quan ens comuniquem amb la nostra parella, actuem com si es tractés d´una carrera. És gairebé com si el nostre objectiu fos no deixar ni un espai en blanc entre la conclusió de la frase de la persona amb la que estem parlant i l´inici de la nostra rèplica. Fa poc, per exemple, estava prenent un cafè amb la meva dona i escoltàvem dissimuladament les converses de les persones que hi havia al nostre voltant. Donava la impressió de que ningú estava escoltant de veritat al seu interlocutor. Més aviat semblava que es tornaven per desescoltar-se mútuament. Li vaig preguntar a la meva dona si jo encara feia el mateix. Amb un somriure als llavis, em va contestar: “Només de tant en tant”.
Alentir el teu temps de resposta i aprendre a escoltar millor t´ajuda a convertir-te en una persona més plàcida. També t´allibera de pressions. Si ho penses bé, te n´adonaràs de que requereix una gran quantitat d´energia estar assegut en una cadira intentant endevinar el que la persona que tens al davant (o a l´altra banda del telèfon) està a punt de dir, de manera que puguis disparar-li immediatament una resposta. Però si esperes a que la persona amb la que parles acabi, si et limites a escoltar amb la major atenció el que està dient, te n´adonarà de que desapareix la pressió que experimentaves abans. Immediatament et sentiràs més relaxat, però això no és el millor de tot: la persona que parla amb tu també es sentirà més relaxada, perquè sentirà que es pot prendre tranquil•lament el temps que necessiti per respondre, perquè no tindrà la sensació de tenir que competir amb tu pel “temps d´emissió”. Convertir-te en algú que sap escoltar millor, no només faré de tu una persona més pacient, sinó que també millorarà la qualitat de les relacions humanes en que prenguis part. A tothom li agrada parlar amb algú que escolta de veritat el que li està dient.

Això em recorda una història…

Diuen que un cert dia, un home ja entrat en anys va anar al seu ambulatori perquè s´havia fet una ferida al peu i tenia pressa per curar-la. Mentre el metge li cosia la ferida li va preguntar quina era la seva raó per tenir tanta pressa, ja que, al tractar-se d´un jubilat, no tenia que anar a treballar. L’home li va dir que tenir que anar a una residència d´ancians per poder esmorzar amb la seva dona, ja que ella patia Alzheimer i portava un temps internada allà. Quan li va acabar de curar la ferida, el metge li va preguntar si la seva dona es preocuparia si ell arribava tard.

– No, ella ja no sap qui soc. Fa més d´un any que no em reconeix- va respondre l´home.

Estranyat, el metge el va mirar i li va dir:

– Si ella ja no sap qui és vostè, per què té tanta pressa per estar amb ella cada dia, amb tanta puntualitat?

L´ancià va somriure, li va donar una amistosos copets en la mà del metge
i li va respondre:

– Ella ja no sap ja qui soc jo, però jo sé molt bé qui es ella. La vaig conèixer en la seva plenitud i era una dona extraordinària. Sempre va gaudir quan li llegia contes i poesies durant l´esmorzar.

Quan l´home va sortir de la consulta, el metge (amb llàgrimes als ulls) es va dir per ell mateix:

– Aquest és el tipus de vincle que espero arribar a trobar en la meva vida. El veritable amor no es redueix a quelcom físic o romàntic. És l´acceptació de tot el que l´altre és, ha estat, del que serà i del que ja no és…

 

psicoes

psicoes

Centre PsicoEstratègic és un centre de formació i d'assessorament psicològic. A més de proporcionar assistència psicològica presencial i online, fa divulgació de la Psicologia en forma de cursos i xerrades.