Com trencar amb els mals habits i substituir-los per altres més positius (I)

 

imagesEls mals hàbits interrompen la teva vida i impedeixen que assoleixis les teves metes. De fet, també posen en perill la teva salut, algunes vegades, tant mental com físicament. I, a més a més, consumeixen temps i energia. Per tant, que què els mantenim encara? I, el que és encara més important, hi ha alguna cosa que podem fer sobre això?
Deixeu-me que avui us parli sobre com podem fer canvis en la nostra vida i com podem desfer-nos dels mals hàbits i substituir-los per altres més útils. Per suposat, no espereu trobar en aquest article totes les respostes, però si algunes pistes del que he après sobre el trencament dels mals hàbits.

Si us hi fixeu, la majoria dels mals hàbits estan causats per dos motius: estrès I avorriment. Sovint, els mals hàbits no son més que una manera de defugir l’estrès o tractar amb l´avorriment. Per exemple, mossegar-se les ungles, rebentar la tarja de crèdit en una rauxa de compres, beure el cap de setmana o perdre el temps en internet buscant no-res acostumen a ser una resposta a l’estrès o a l´avorriment.
Però no ha de ser necessàriament així. Pots auto-ensenyar-te maneres noves i més saludables de gestionar aquestes emocions i pots substituir aquestes noves maneres pels antics hàbits. Per suposat, sovint l’estrès i avorriment de la superfície està de fet causada per aspectes més profunds. Es a dir -com diem els psicòlegs- son símptomes (el que s´ha de resoldre sovint es troba més amagat) però, si som seriosos sobre el fet de fer canvis en la nostra vida, també hem de ser honestos amb nosaltres mateixos.

Existeixen alguns motius o certes creences darrera dels mals hàbits? Hi ha algun aspecte més profund – una por, un esdeveniment, una creença limitant- que causa aquest adheriment a una hàbit que és perjudicial per a tu? Reconèixer les causes dels mals hàbits és molt important per superar-los. Un mal hàbit no s´elimina, és substitueix per una altre.

Tots els hàbits que tens actualment en la teva vida (ja siguin bons o dolents) existeixen per una raó. D´alguna manera, tots ells (insisteixo: tant els bons com els dolents) t´aporten un benefici, fins i tot en els casos en que el benefici es petit en relació als perjudici que proporcionen. En alguns casos, el benefici és biològic, com és el cas del tabac o les drogues. Algunes vagades es tracta d´un benefici emocional, com quan estem en una relació que ens perjudica perquè és millor que estar sols. En molts casos, també, els mals hàbits son una resposta, una manera de suportar l’estrès (per exemple, mossegar-se les ungles, estirar-te del cabell, donar copets amb el peu o contraure la musculatura de la cara).

Sovint, de la mateixa manera, aquests “beneficis” o motius també es converteixen en mals hàbits per ells mateixos. Per exemple, obrir el correu tan aviat com encens l´ordinador et podria fer sentir més “connectat”. Però, per altra banda, llegir tots aquests correus, destrueix la teva productivitat, divideix la teva atenció i et sobrepassa amb una quantitat d’estrès que, possiblement, no necessites…Però evita que et sentis “absent”…i així una i altra vegada.
Com et deia, com que els mals hàbits t´aporten algun tipus de benefici en la vida, és molt difícil simplement eliminar-los. En realitat, aquest és el motiu de perquè un consell molt simple com ara “només deixa de fer-ho” no funciona gairebé mai.

En lloc d´això, cal substituir el mal hàbit per un altre nou que t´aporti un benefici similar. Deixa que et posi un exemple: si fumes quan estàs estressat, aleshores és una mala idea deixar de fumar quan estàs estressat. En lloc d´això, jo suggeriria trobar una manera diferent d´afrontar l’estrès i incloure aquesta nova conducta en lloc d´encendre una cigarreta.
En altres paraules, els mals hàbits es dirigeixen a certes necessitats en la nostra vida. I per aquesta raó, és molt millor substituir el mal hàbit amb un hàbit més saludable que s´adreci a la mateixa necessitat. Si esperes de tu mateix simplement tallar amb els mals hàbits sense substituir-los, aleshores et trobaràs amb certes necessitats teves que nos es podran veure satisfetes i això dificultarà molt mantenir la rutina de “simplement no ho facis més” durant molt de temps…

(continuarà…).

jmbertran

jmbertran

Dr. Josep Mª Bertran.
UTIDA Centre Psicològic i Nutricional
Avda. Prat de la Riba nª4, 2n-3ª 43001 Tarragona
Tel: 692559500
Email: utida.psicologia@gmail.com
Web: www.centroutida.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.