Com trencar amb els mals habits i substituir-los per altres més positius (II)

 

imagesEls  que em coneixeu ja sabeu que soc una persona pràctica, una persona a qui li agrada aportar solucions reals a problemes que també son reals. Per tant, deixeu-me que un aporti una sèrie de passos que us poden ajudar a desfer-vos dels mals hàbits i, també, per pensar en el procés d´una forma més nova:

 

Escull un substitut per el teu mal hàbit:

El primer que necessitaràs és un pla per avançat sobre com respondràs quan t´enfrontis a l’estrès o l´avorriment que actualment dispara el mal hàbit. Què faràs quan tinguis ganes de fumar? (per exemple: exercicis de respiració). Què faràs quan Facebook et cridi des de l´ordinador per a endarrerir les tasques que tens pendents aquell dia? (per exemple: fer una petita part de la tasca pendent abans d´obrir Facebook). Independentment d´allò del que es tracti, necessites un pla que substitueixi al teu mal hàbit.

 

Elimina tots els disparadors possibles:

Un disparador, és aquella circumstància que fa que el mal hàbit aparegui. Si fumes quan beus, aleshores no vagis al bar. Si menges galetes quan estàs a casa, no en compris. Si el primer que fas quan arribes a casa es asseure´t en el sofà i agafar el comandament a distància, amaga el comandament a distància a l´armari d´una altra habitació. Posa´t més fàcil a tu mateix trencar amb els mals hàbits evitant els aspectes que els causen. En la vida moderna, l´entorn provoca que els mals hàbits apareguin més fàcilment i que als hàbits saludables els hi costi molt més. Canvia l´entorn i podràs canviar el resultat.

 

Fes “pinya” amb algú més:

Quantes vegades has intentat fer dieta tu sol/a? O potser has intentat deixar de fumar…però t´ho has guardat per a tu? (d´aquesta manera ningú pot veure que no ho aconsegueixes, oi?). En llos d´això, associat a algú més i deixeu-ho junts. Si sou dos, cadascú pot animar a l´altre i podreu celebrar les victòries junts. Saber que algú més espera que milloris és un gran motivador molt poderós.

 

Envolta´t de persones que viuen de la manera que tu vols viure:

No cal que deixis de banda els teus vells amics, però no subestimis el poder de trobar-ne de nous. Les noves tecnologies faciliten que trobis gent que pertany a gairebé qualsevol tipus d´associació. Aprofita-ho.

 
Visualitza’t a tu mateix tenint èxit:

Visualitza´t llençant les cigarretes a la brossa o comprant menjar saludable o aixecant-te d´hora. Independentment de l´hàbit que et proposis trencar, visualitza´t destrossant-lo, somrient i gaudint del teu èxit. Es important que et vegis a tu mateix creant-te una nova identitat.

 

No necessites ser algú altre, només necessites tornar al teu antic jo:

Sovint pensem que, per trencar els nostres mals hàbits, tindríem que ser algú una persona totalment nova. La veritat és que ja tens els que necessites per ser algú sense aquests mals hàbits. De fet, si et pares a pensar-ho, és poc probable que puguis mantenir aquests mals hàbits durant tota la teva vida. No necessites deixar de fumar, només has de retornar a ser un “no-fumador”. No és necessari que et converteixis en una persona més sana, només cal que retornis a quan eres més sa. Fins i tot quan estem parlant de molts anys enrere, ja has viscut sense el mal hàbit, el que significa que –definitivament- ho pots tornar a fer una altra vegada.

 

Utilitza la paraula “però” per superar la “veueta boicotejadora”:

Un detall important quan un batalla contra els mals hàbits és que és molt fàcil jutjar-se a un mateix per no estar actuant millor. Cada vegada que ens equivoquem o que rellisquem, és fàcil dir-nos a nosaltres mateixos com de patètics som. Si això passa, et recomano que acabis la frase amb un “però”… Et poso alguns exemples:

• “Estic gras i no estic en forma, però podria estar en forma en uns poc mesos”.
• “Soc estúpid I ningú em respecta, però estic treballant per desenvolupar habilitats específiques”.
• “M´equivoco amb freqüència, però tothom s´equivoca alguna vegada”.

 
Planifica (i accepta) les teves errades:

Tots nosaltres rellisquem de tant en tant. Com m´agrada dir als meus clients: “Quan rellisquis, oblidis que has d´entregar un treball a la feina, mengis coses poc sanes o et quedis adormit, pensa que això no et converteix en una mala persona. Et fa humà. Benvingut al club”. Per tant, en lloc de torturar-te quan comets una errada, planeja-la. Tots ens sortim per la tangent alguna vegada, però el que diferencia als millors és la seva capacitat per “tornar al camí” de manera ràpida.

 

Cap a on anar a partir d´ara:

Si el que busques és el primer pas per trencar els teus mals hàbits, jo suggeriria que prenguis consciència d´ells. Es fàcil veure´s atrapat sobre com et sents sobre els mals hàbits. Pots fer-te sentir culpable o utilitzar molta energia somiant sobre com t´agradaria que fossin les coses…però aquests pensaments distreuen la teva atenció del que està passant realment. En lloc d´això, prendre consciència de la situació et mostra com pots portar a terme el canvi. Pots començar preguntant-te:

• Quant té lloc, de fet, el mal hàbit?
• On estàs tu?
• Quantes vegades ho fas cada dia?
• Amb qui estàs?
• Quins disparadors causen la conducta?
Fixa´t que, tenint en compte aquests temes, ja seràs més conscient de la conducta que vols eliminar i se t´ocorreran moltes idees per parar-la.

Deixa´m que et proposi una manera senzilla per començar: només controla les vegades que apareix el mal hàbit en la teva vida. Posa´t un tros de paper i un bolígraf a la butxaca. Cada vegada que aparegui el mal hàbit, apunta-ho al paper. Al final del dia, compta les vegades que ha aparegut. Al principi, l´objectiu no és jutjar-te o sentir-te culpable quan fas alguna cosa poc saludable o poc productiva. L´únic objectiu és prendre consciència quan passa i amb quina freqüència. D´aquesta manera, arribaràs a un cert grau d´enteniment del problema mitjançant prendre-hi consciència. Aleshores estaràs preparat per utilitzat les idees que he compartit amb tu en aquest article i trencar el mal hàbit.

Trencar mals hàbit comporta temps i esforç, però principalment comporta perseverança.
Molta gent que acaba superant els seus mals hàbits ho intenta i falla molts cops abans de que funcioni. No ho aconseguiràs ràpidament, però això no significa que no ho acabis aconseguint.

jmbertran

jmbertran

Dr. Josep Mª Bertran.
UTIDA Centre Psicològic i Nutricional
Avda. Prat de la Riba nª4, 2n-3ª 43001 Tarragona
Tel: 692559500
Email: utida.psicologia@gmail.com
Web: www.centroutida.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.