Divergències en la forma de viure situacions potencialment estressants

estresImaginem-nos la següent situació; una persona que està conduint en direcció a la feina en undia plujós i       de cop i volta els “neteja vidres” del vehicle s’espatllen. La persona degut a la impossibilitat de continuar conduir per la manca de visibilitat es veu obligada a aturar el vehicle en un costat de la carretera. Davant d’aquesta situació com es pot reaccionar? Amb tensió i nerviosisme (“ara no, ..no em facis això… que tinc que anar a treballar i arribaré tard”), amb angoixa (“no, si us plau, no, si us plau, no em pot estar passant a mi això…”), amb resignació ( “…i ara a esperar a la grua”),…. tantes reaccions possibles com persones hi ha.

Aquest simple exemple ens mostra com cada persona construeix l’esdeveniment segons com entén la seva realitat i aquesta està modulada entre d’altres per les circumstàncies,  l’experiència prèvia i els valors i creences pròpies. També hem de tenir en compte que en aquesta forma de reaccionar també cal calibrar fins a quin punt aquesta situació potencialment estressant (“neteja vidres” espatllat en un dia plujós mentre estàs conduint) és viscuda per la persona. Així analitzant el factor “estrès” cal tenir en compte diversos aspectes que segons l’individu poden augmentar la vivència d’un esdeveniment potencialment estressant com a generador d’estrès. Aspectes individuals com el perfeccionisme, l’autoexigència (“no em puc permetre arribar tard, no hi he arribat mai”), la impulsivitat, els pensaments dicotòmics (blanc o negre), el catastrofisme (“ara ja veuràs com els de la grua em tindran esperant dos hores i el meu superior em cridarà l’atenció… i com tingui mal dia …”), la generalització excessiva (“sempre em passa a mi”), l’amplificació d’allò negatiu (“ja veuràs com s’espatllarà alguna altre cosa quan tingui el neteja vidres arreglat), l’escassa autoconfiança (“segur que quan els hi expliqui a la feina n’hi hem creuen perquè em posaré nerviosa i semblarà que estic mentint”), l’autoetiquetatge ( “si és que m’ho mereixo perquè sóc una passota”), … entre molts d’altres.

Davant d’aquests aspectes individuals podem treballar-hi per tal de que una situació potencialment estressant no esdevingui finalment generadora d’estrés i per fer-ho cal prendre consciència dels pensaments automàtics negatius, cal saber relativitzar i valorar si una circumstància és realment una catàstrofe o una dificultat, cal aprendre a autocompensar-se diàriament amb petites coses que et generin beneficis (passeig, bany relaxant, …), cal aprendre a delegar i a no voler assolir més del que les hores del dia et permeten i entre molts d’altres aspectes és molt important  aprendre a gestionar les emocions pròpies i fins i tot les alienes.

Si et trobes davant d’emocions per les que presentes dificultats alhora de gestionar-les (irritabilitat, angoixa, pors, nerviosisme), si actues de forma poc habitual a com ho fas sempre (consum en excés de substàncies com l’alcohol o el tabac, reducció de la gana, plors,…), si tens pensaments negatius (por a fracassar, dificultats de concentració, dificultats de veure diferents alternatives viables a una dificultat, …) i si presentes símptomes físics destacables (tensió muscular generalitzada, mals d’estómac, mals de cap, sudoració de les mans, …), podria ser que et trobessis davant d’un nivell d’estrès elevat pel que caldria que prenguessis algunes de les mesures abans comentades i que en cas necessari sol·licitessis l’ajuda d’un professional de la salut mental.

foto psicologa  Montse Roura i Regincós és psicòloga i psicoterapeuta amb número de col·legiada 21312. Està especialitzada en     trastorns de l’estat d’ànim, addiccions i teràpia de parella. Per accedir a més publicacions o per posar-te en        contacte amb la psicòloga només cal que accedeixis a les pàgines web  www.montseroura.cat i    www.centrepsicoestrategic.com  També pots posar-te en contacte a través del  telèfon 645.23.64.40 o del correu electrònic montseroura@copc.cat.

psicoes

psicoes

Centre PsicoEstratègic és un centre de formació i d'assessorament psicològic. A més de proporcionar assistència psicològica presencial i online, fa divulgació de la Psicologia en forma de cursos i xerrades.