Els beneficis de l’esport

Hi ha moltes explicacions de perquè l’esport és beneficiós i mes endavant les detallarem però ara voldria transmetre la importància, a tots aquells que encara no practiqueu d’una forma periòdica algun tipus d’exercici,  de fer-ho. Notareu, sentireu , com amb la pràctica esportiva elimineu negativitat, estrès, frustracions… És obvi que els problemes amb els que entreu al gimnàs, o amb els que aneu a córrer, continuaran existint però la vostra forma de mirar-los, d’entendre’ls, de buscar-hi una solució serà completament diferent, més positiva, més coherent i segurament us serà més fàcil trobar-hi la resposta més beneficiosa per a vosaltres.

beneficis esport

La pràctica de qualsevol activitat esportiva implica que hi hagi una despesa d’energia superior a la que es gastaria amb les activitats diàries i habituals i requereix de motivació i de voluntat però un cop t’inicies en la seva pràctica d’una forma conscient i plena, la generació d’endorfines dóna lloc a un increment de la sensació de benestar que et condueix a la realització de més activitat esportiva, convertint-se, per tant, en un cercle beneficiós.

L’esport té múltiples beneficis tant a nivell físic, psicològic com social. Dels molts beneficis físics cal destacar la millora del funcionament del cos tant a nivell cardiovascular, hormonal com musculoesquelètic, principalment. Per exemple, es redueix la pressió arterial i el risc cardiovascular quan realitzem exercici moderat i prevé malalties causades per la inactivitat o el sedentarisme, per exemple de tipus postural.

A nivell psicològic els beneficis de l’activitat física són múltiples: et genera benestar, satisfacció personal i millora la teva qualitat de vida, et perceps en millor estat de salut, augmenta l’autoestima i l’autoconcepte, al generar endorfines esdevé un ansiolític i un antidepressiu natural (òbviament no en tots els casos és suficient) i després de la pràctica esportiva l’estat de relaxació i de calma és destacable. Aquests són alguns dels beneficis a nivell psicològic però l’esport també aporta beneficis a nivell social. És important tenir en compte que tot i que som individus únics,  no deixem de ser éssers socials i per tant, aquest factor també cal analitzar-lo quan parlem de l’esport. Així, quan realitzem alguna activitat física en grup o en un entorn amb altres persones, es millora la socialització, les relacions interpersonals solen esdevenir més satisfactòries, es reforcen vincles socials, es redueix l’aïllament que la nova societat de les noves tecnologies potencia, es milloren les habilitats socials, l’assertivitat, l’empatia i el control emocional.

Per a tots aquells que a data d’avui no realitzeu cap tipus d’activitat física o que aquesta és molt puntual, us pregunto: Què hi perdeu de provar durant unes setmanes de la vostra vida els efectes de la practica periòdica de l’esport?  … Segurament em respondreu “temps” …… penseu quan de temps perdeu amb moltes altres activitats a les que hi podríeu renunciar i que no us aporten un benefici tant destacable com el que us aportarà l’esport o de les que en podríeu treure una mica de temps per dedicar-lo a l’activitat física.

En darrer lloc m’agradaria fer unes petites puntualitzacions i recomanacions respecte a la pràctica de l’esport. Qualsevol tipus d’exercici físic s’ha de realitzar amb prudència i coherència sabent que tot excés pot ser perjudicial. Així cal tenir present que no és recomanable iniciar un exercici d’intensitat elevada en fred, que els exercicis s’han d’adaptar a l’edat i a la condició física de la persona, que cal practicar exercici regularment i no fer-ho intensivament i de forma molt puntual i sobretot que cal reduir o parar de fer exercici quan la persona nota que comença a trobar-te malament.

Montse Roura Psicòloga

Montse Roura Psicòloga

Montse Roura i Regincós, psicòloga sanitària experta en hipnosis clínica i terapeuta de parella, amb número de col·legiada 21312. Per accedir a més publicacions o per posar-t'hi en contacte només cal que accedeixis a: http://www.montseroura.cat o truquis al 645.23.64.40

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.