Ens convertim en allò que més practiquem

imagesLAquesta idea, que en una primera lectura superficial ens podria semblar terriblement esclavitzadora, si et prens una mica de temps en analitzar-la te n´adonaràs de que amaga un concepte molt alliberador.
La pràctica repetida constitueix un dels principis més bàsics de la majoria dels camins espirituals i formes de meditació. Dit d´una altra manera, el que més poses en pràctica és allò en el que t´acabes convertint. Si tens l’hàbit de posar-te tens sempre que la vida no va del tot bé, de reaccionar davant les critiques posant-te a la defensiva, d´insistir en tenir raó, de permetre que els teus pensaments negatius vagin creixent com una bola de neu en resposta a l´adversitat, o d´actuar com si la vida fos una emergència, aleshores –per desgràcia- la teva vida serà un reflex d´aquest tipus de pràctica. Et sentiràs frustrat perquè, en un sentit, has practicat l´estat de la frustració.
Però també pot passar el contrari. També pots treure a la superfície qualitats com la compassió, la paciència, la bondat, la humilitat, la pau…i pots fer-ho, com no!, mitjançant la pràctica. Personalment penso, i no tinc gaire por en equivocar-me en això, que la pràctica porta a la perfecció. Té sentit, aleshores, posar certa cura en el que practiques.
De fet, però, no es tracta de que et faci un suggeriment per a que facis de la teva vida un gran projecte la meta del qual consisteixi en millorar la teva personalitat de manera constant. Em refereixo més aviat a que val la pena prendre consciència dels propis hàbits, tant interns com externs. En què està centrada la teva atenció? Com passes el temps? Estàs cultivant hàbits que siguin útils per assolir les fites que t´hagis proposat a la vida? El que vols que la teva vida representi, guarda coherència amb el que representa en realitat? El simple plantejament d´aquestes i altres preguntes importants, i la resposta sincera a les mateixes, contribuirà a determinar quines estratègies son les més útils en el teu cas en particular.
Probablement t´hagis plantejat alguna vegada aspectes com ara “M´agradaria passar més temps sol” o “Sempre he volgut aprendre a meditar”, encara que, per algun motiu, no hagis trobar mai el temps per fer-ho. Lamentablement, son moltes les persones que passen més temps rentant el cotxe o mirant reposicions de programes de televisió que ni tan sols els agraden, del que dediquen a altres aspectes de la vida que podrien nodrir els seus cors. Si recordes que el que practiques serà allò en el que et converteixes, potser començaràs a escollir diferents tipus de pràctiques.
Això em recorda un antic conte zen:

Un mestre budista va proposar als seus deixebles més joves el següent relat:

– “Un home que anava de peregrinació per un camí va entropessar amb una gran pedra. La va recollir i la va carregar amb ell. Una mica més tard, va entropessar amb una altra pedra i igualment la va carregar. Totes les pedres amb les que anava entropessant les anava carregant, fins que la càrrega es va fer tant feixuga que el home ja no podia caminar. Què penseu, estimats deixebles, d´aquest home?
– Que és un ignorant- va respondre un dels deixebles – Per què carregava les pedres amb les que entropessava?

El monjo va contestar:

– Això és el que fan aquells que carreguen les ofenses que els altres els hi ha fet, els greuges patits, però també l´amargura per les pròpies equivocacions. Tot això ho hem de deixar enrere i no carregar amb les pesades pedres de la rancúnia envers els demés o envers nosaltres mateixos. Si deixem apartada aquesta pesada càrrega inútil, si no la portem amb nosaltres, el camí de la nostra vida serà més lleuger i el nostre pas serà més lleuger i segur”.
Deixar enrere aquest tipus de càrregues també és un bon hàbit que val la pena practicar.
Dr. Josep Mª Bertran.

UTIDA Centre Psicològic i Nutricional
Avda Prat de la Riba nª4, 2n-3ª 43001 Tarragona
Tel: 692559500
Email: utida.psicologia@gmail.com
Web: www.centroutida.com

 

jmbertran

jmbertran

Dr. Josep Mª Bertran.
UTIDA Centre Psicològic i Nutricional
Avda. Prat de la Riba nª4, 2n-3ª 43001 Tarragona
Tel: 692559500
Email: utida.psicologia@gmail.com
Web: www.centroutida.com