LA IMPORTÀNCIA DE L’AUTOESTIMA INFANTIL

autoestima infantilDe vegades pot donar la impressió de que els infants no tenen cap mena de preocupació i de que la seva vida es podria definir com a plàcida però això no ha d’impedir que ens preocupem per quin és el seu nivell d’autoestima ja que és important que aquest sigui elevat ja que garantirà que sigui un infant capaç d’afrontar diferents situacions que se li presentin, que se sentirà segur amb si mateix, que se sentirà còmode de mostrar-se tal i com és, que sabrà valorar els seus assoliments, que se sentirà capaç de lluitar per les seves metes i objectius, entre moltes altres aspectes positius que seran els ingredients principals per tenir bones habilitats socials, autocontrol i l’autonomia adequada a la seva edat.

Suposo que ara la pregunta és com podem saber si el nostre fill/a té un nivell adequat d’autoestima. Alguns dels aspectes que caldrà avaluar seran si sap comunicar les seves necessitats, si és capaç de prendre decisions, si habitualment té un somriure a la cara, si es relaciona bé amb altres nens de la seva edat i amb adults, si té seguretat en si mateix… entre d’altres aspectes a valorar.

D’altra banda, cal a anar en compte si l’infant presenta alguns dels trets que esmentaré a continuació ja que si compleix amb la majoria d’ells caldrà que comencem a plantejar-nos si el nen/a presenta un grau d’autoestima adequat. En aquest cas fem referència a característiques com que sent que les persones no el valoren prou, pensa que fracassa en la majoria de les activitats que realitza, mostra poc interès per les coses, es dóna per vençut sense pràcticament lluitar, pensa que el seu entorn és molt complicat, li fa vergonya mostrar-se davant d’altres persones, pensa que els altres són més espavilats, no s’agrada físicament a si mateix, pensa que li exigeixen més del que pot fer, no és capaç de prendre decisions per si sol/a, vol ser un altra persona,….

Si considereu que el vostre fill/a presenta un nivell d’autoestima no del tot adequat, com a pares o tutors podeu ajudar-lo/a millorar-lo ja que podeu ajudar-lo a tenir una millor imatge de si mateix i a millorar el seu autoconcepte. En el cas de que no trobeu dins dels vostres propis recursos com a pares les eines adequades per ajudar-lo en aquest aspecte, podeu recórrer a un psicòleg que us ajudi a que descobriu els vostres recursos i a que potencieu les vostres habilitats personals i com a pares per ajudar al vostre infant.

foto meva mini  Montse Roura i Regincós és psicòloga i psicoterapeuta amb número de col•legiada 21312. Està especialitzada en  trastorns  de l’estat d’ànim, addiccions i teràpia de parella. Per accedir a més publicacions o per posar-te en contacte amb  la  psicòloga només cal que accedeixis a les pàgines web www.montseroura.cat i www.centrepsicoestrategic.com També  pots  posar-te en contacte a través del telèfon 645.23.64.40 o del correu electrònic montseroura@copc.cat.

 

Montse Roura Psicòloga

Montse Roura Psicòloga

Montse Roura i Regincós, psicòloga sanitària experta en hipnosis clínica i terapeuta de parella, amb número de col·legiada 21312. Per accedir a més publicacions o per posar-t'hi en contacte només cal que accedeixis a: http://www.montseroura.cat o truquis al 645.23.64.40