La primavera la sang altera

primaveraDeia en un article anterior que la llum solar té una sèrie d’efectes psicològics i emocionals en la majoria de les persones a causa dels efectes que té sobre la producció de serotonina i melatonina del nostre organisme, de manera que igual que a la tardor i degut a la disminució d’hores de llum de sol, alguns poden trobar-se més tristos i apagats, l’arribada de la primavera i amb ella, l’augment de les hores de sol, també té els seus efectes en les persones.

Però com passa amb tot, el que per a uns és un avantatge és per a altres un inconvenient i si bé, l’arribada del bon temps és per a la majoria de les persones un augment de la vitalitat, de l’energia, del bon humor i de les ganes de fer coses a l’aire lliure, el que es tradueix en un augment de la socialització, per a altres, es converteix en un problema.

Això és així especialment per a aquelles que tenen dificultat per relacionar-se com ara les persones amb fòbia social, amb agorafòbia, les excessivament tímides o insegures per tenir algun complex amb el seu cos (que en portar menys roba queda més exposat) ho passen malament a causa del augment, precisament, de les situacions en què s’han de relacionar amb altres persones.

Alguns estudiants, especialment adolescents, també poden veure afectat el seu rendiment acadèmic ja que l’augment de la vitalitat i desitjos d’estar més temps a l’aire lliure i amb altres companys pot provocar un cert abandonament de les hores d’estudi.

En els nens pot augmentar la impulsivitat, la irritabilitat, la desobediència, les baralles entre germans o companys del cole …

A les parelles també pot produir efectes positius i negatius i així mentre que l’augment del desig sexual i de compartir més activitats al carrer pot ser beneficiós, també hi ha la possibilitat de l’aparició de gelosia i infidelitats, o que en aquelles parelles que no estiguin passant per un bon moment, l’augment de la vitalitat i de les ganes de viure la vida els porti a tenir discrepàncies, es ressentin i arribin a tenir problemes en la relació.

D’altra banda, existeix també, relacionat amb el Trastorn Afectiu Emocional, l’anomenada “depressió o astènia primaveral”, un trastorn lleu que afecta una de cada deu persones, especialment dones, que cursa amb decaïment, falta d’energia, cansament, fins i tot esgotament físic i, en ocasions disminució de la gana i de la son, que es dóna en els primers dies de la primavera mentre l’organisme s’adapta al canvi d’estació. Es tracta d’una situació passatgera que no sol durar més enllà d’uns dies o un parell de setmanes i que remet sense necessitat de cap tipus de tractament, com a molt es pot ajudar amb passejades a l’aire lliure i una alimentació rica en fruites i verdures.

A l’altre extrem de l’astènia primaveral es troben els casos en què l’arribada del bon temps produeix un benestar exagerat en què l’augment de la vitalitat pot derivar en processos d’ansietat, d’hiperactivitat i eufòria. Normalment això és tan passatger com l’astènia, però si aquests símptomes són excessius i vénen precedits d’un hivern viscut amb excessiva tristesa hauríem de posar-nos en alerta, no oblidem que la fase maníaca del trastorn bipolar sol ser més freqüent a la primavera.

Val a dir que, si tant l’episodi astènic com l’ansiós o excessivament eufòric s’allarguen en el temps, o els petits trastorns relacionals són més profunds del que és suportable i comencen a dificultar la vida quotidiana, cal plantejar-se l’ajuda d’un psicòleg ja que poden ser símptomes d’un trastorn psicològic o d’algun problema que vagi més enllà dels reajustaments hormonals provocats per l’estació.

En tot cas, està clar que, en major o menor mesura, per bé o per mal, tots experimentem canvis en arribar aquesta època de l’any i és que, com diu el savi refranyer popular, “la primavera la sang altera”.

Javier Hinojosa | Psicólogo

Javier Hinojosa | Psicólogo

Javier Hinojosa es Pscólogo Psicoterapeuta
Colegiado en el COPC con el número 21.144
Especialista en Terapia de pareja
Consulta: http://www.psicologomataro.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.