Marejos presents en diferents trastorns de caire fòbic, ansiosos i d’estat d’ànim

 

imatge marejos 10.12.14Un dels aspectes importants a tenir en compte en diferents trastorns com l’agorafòbia, els atacs de pànic, l’ansietat, les depressions i moltes de les principals fòbies, és la presència dels marejos. En molts casos aquest símptoma té una etiologia biològica però quan queda descartada aquesta causa, és quan parlem de simptomatologia de caire psicogènic que pot ser present durant un llarg període de temps i durant la major part del dia.
Segons qui pateix aquests marejos les sensacions poden variar, des de sentir que li manca estabilitat, com tenir la sensació de que acabarà caient sense arribar a caure, passant per sentir el cap “embotit”, espès i acabant per una sensació d’inseguretat constant. Per exemple en els casos dels agorafòbics aquests marejos es poden presentar més intensament davant d’aquelles situacions que més temen i que els hi generen major ansietat com espais amb multitud de gent, avions, metro, …

Cal tenir en compte que el mareig com a símptoma pot ser molt invalidant perquè com que es produeix quan la persona està en moviment s’acaba evitant fins i tot sortir al carrer per poder estar en repòs i no tenir aquesta sensació de mareig. Això implica que sigui un nou factor que agreuja encara més el trastorn i facilita que es mantingui el cercle viciós. Per tant davant d’aquesta simptomatologia i d’aquest trastorn és important no deixar que el símptoma sigui qui tingui el control sobre la vida de la persona i si per si sol l’afectat/da no aconsegueix alleujar i reduir aquests símptomes, caldrà que acudeixi a un professional de la salut mental.

Montse Roura 

 

foto meva mini    Montse Roura i Regincós, psicòloga i psicoterapeuta amb número de col·legiada 21312. Especialitzada en                            trastorns de  l’estat d’ànim, addiccions i teràpia de parella. Per accedir a més publicacions o per posar-te en                      contacte amb la psicòloga només cal que accedeixis al següent enllaç: http://www.montseroura.cat

 

psicoes

psicoes

Centre PsicoEstratègic és un centre de formació i d'assessorament psicològic. A més de proporcionar assistència psicològica presencial i online, fa divulgació de la Psicologia en forma de cursos i xerrades.