Mira més enllà del que es veu a simple vista.

 

apariencias 2Alguna vegada has sentit l´expressió: “No facis cas, que tal persona no sap el es fa”? Si és així, possiblement ja sàpigues què significa mirar més enllà del que es veu a simple vista. Si tens fills, ja coneixen la importància d´aquest senzill gest de perdó. Si tots baséssim el nostre amor en el comportament dels nostres fills, possiblement ens resultaria molt més difícil estimar-los. De fet, si l´amor es fonamentés en el comportament exclusivament, possiblement a cap de nosaltres ens haguessin estimat gaire quan érem adolescents.
No seria bonic poder estendre aquesta actitud positiva a totes les persones que ens envolten? No viuríem, de fet, en un mon més harmònic si, quan algú actués d´una manera que nosaltres no aprovem, poguéssim veure les seves accions sota una llum similar al comportament dels nostres adolescents?
Això no significa que anem per la vida amagant el cap sota l´ala, ni que fingim que tot és sempre meravellós, ni que acceptem que els altres ens trepitgin, ni que excusem o aprovem el comportament negatiu. Més aviat significa que és bo tenir el sentit de la perspectiva suficient com per concedir als demés el benefici del dubte. Has de saber que quan un funcionari es mou amb excessiva lentitud, igual és possible que tingui un mal dia, o potser tots els seus dies son dolents. Quan la teva parella o un amic et parlin malament intenta comprendre que, per sota d´aquest comportament aïllat, l´ésser estimat que tens al davant desitja en realitat estimar-te i sentir-se estimat per tu.
Mirar més enllà del que es veu resulta més fàcil del que t´imagines. Et suggereixo que ho intentis avui mateix: observaràs i experimentaràs bons resultats.
Potser aquesta història t´ajudi en el teu camí…

En un país molt llunyà hi havia dues muntanyes que s’alçaven al bell mig d’una gran plana. Una de les muntanyes era molt alta i estava formada per unes roques grises, quasi blanques, que brillaven des que sortia el sol fins que s’amagava. Aquells reflexos eren observats amb admiració per tota la gent de la vall. Des del cim d’aquesta muntanya hom podia contemplar per tots costats una gran extensió de terra.
L’altra era més petitona. No tenia roques que brillaven, ni es podia veure gran cosa des del seu cim i l´única cosa que ens podia oferir era el color vermell de la seva argila i el verd de les herbes salvatges.
Un dia, la muntanya gran pensava: “Jo sí que en sóc, de bonica! En canvi aquesta muntanya veïna, tan baixa i tan lletja. No m’agradaria gens ésser com ella…”
La petita també feia els seus pensaments, i deia: “Per què dec servir jo? Sóc baixa, trista…, no tinc ni un punt que brilli…, només quatre herbots que prou reina tenen per a créixer.”
Un dia varen arribar per aquelles terres uns nois i noies forasters, carregats amb motxilles i tendes, buscant un lloc per acampar.
En veure aquelles muntanyes, van pujar primer a la més alta. Tots quedaren sorpresos de la seva bellesa i van decidir quedar-se al seu cim, però quan va arribar la nit s’adonaren, de sobte, que tot era pedra i no hi havia ni un sol lloc per a poder clavar la tenda. Ho van intentar una i altra vegada, però no en se´n van poder sortir.
Ben desenganyats van baixar cap a la petita, encara que no els agradés tant.
No sabeu pas l’alegria que van tenir quan van veure que allà sí que la tenda es clavava fàcilment.
Van passar uns dies, i com que hi estaven tan bé, decidiren quedar-s’hi una bona temporada. Llavors començaren a plantar-hi verdures, arbres, flors i una gran figuera.
Aquella muntanya que pensava que no servia per a res, va convertir-se en un lloc meravellós, on la vida era agradable i acollidora. Mentre que la muntanya gran es va haver de quedar tota la vida igual, com al principi…tota sola…

 

Dr. Josep Mª Bertran.
UTIDA Centre Psicològic i Nutricional
Avda Prat de la Riba nª4, 2n-3ª 43001 Tarragona
Tel: 692559500
Email: utida.psicologia@gmail.com
Web: www.centroutida.com

 

 

jmbertran

jmbertran

Dr. Josep Mª Bertran.
UTIDA Centre Psicològic i Nutricional
Avda. Prat de la Riba nª4, 2n-3ª 43001 Tarragona
Tel: 692559500
Email: utida.psicologia@gmail.com
Web: www.centroutida.com