Pare o mare soltera? Alguns consells per a famílies monoparentals

images

Si ets pare o mare en solitari sabràs com de complicat i estressant pot ser a vegades criar un fill pel teu compte, però amb l’ajuda d’aquests consells i recursos la tasca d’educar al teu fill i portar el dia a dia pot ser molt més senzilla.

 

La família monoparental té determinades particularitats. Per exemple, la pressió de portar la responsabilitat de la criança dels fills individualment o el fet de percebre menys ingressos que les famílies amb dos progenitors.

Et suggerim algunes idees per portar sense estrès aquesta situació. Com que ets lliure per decidir el que vols, escull amb saviesa:

 1. Cuida’t a tu mateix. Menja de forma saludable, practica exercici de forma regular, dorm les hores necessàries i pren-te un temps de descans de tant en tant. Si li preguntes al teu fill/a quin tipus de mare vol tenir, possiblement prefereixi a algú sa i feliç.
 2. Passa temps amb els teus fills. Menjar amb ells, llegir-los contes o ajudar-los en les seves tasques farà que els teus fills se sentin atesos i estimats. Contràriament al que t´hagin pogut dir, l´amor als fills és quantificable: es quantifica en bons moments passats amb ells per setmana.
 3. Construeix una llar segura i estable. És relativament senzill, tot establint una rutina diària clara i coherent, ja que el nen ho percep com un signe de normalitat. Limita tant com puguis el nombre de persones que entren i surten de la casa, perquè ell senti que gaudeix d’un espai propi. La seguretat converteix en l´entorn en predictible i, per tant, una base segura sobre la que el nen/a pot construir la seva pròpia personalitat.
 4. Comunica’t amb els teus fills. Parla sovint amb ells d’allò que els inquieta. No tinguis por a que expressin lliurement les seves emocions, encara que ocasionalment puguin ser negatives. Presta especial atenció a allò que diu sobre els seus companys d’escola. Alhora, això ha de servir perquè et concentris en els aspectes més positius de la teva situació i així continuar endavant. La comunicació permet que tots dos desenvolupeu la vostra relació en un pla afectiu que reforci el vostre vincle.
 5. Tingues cura en prendre les decisions. Quan se’t presenti un dilema, sospesa bé els pros i els contres. Actuar impulsivament sol ser contraproduent. Si mires endarrere, possiblement trobis que ja has resolt dilemes amb anterioritat. Això vol dir que la capacitat la tens, només has de recuperar-la.
 6. No permetis que els teus fills et controlin. Ocasionalment, poden abusar del fet que siguis l’única autoritat, encara que ho facin de forma inconscient. Tu ets qui ha d’establir les regles i vetllar perquè es compleixin. Recorda que posar límits és una de les tasques més importants per a ser educats en societat. No perdis la oportunitat de practicar-ho!!!
 7. No descarreguis la ira contra els teus fills. Sovint és una temptació de molts pares ja que és normal travessar, de vegades, situacions de descontrol, però és contraproduent i s’ha d’evitar. La ira és gestiona d´altres maneres, intenta trobar-les. Si no te´n surts, demana ajuda a un professional. Estan per això.
 8. Demana ajuda si ho consideres necessari. Si la situació et sobrepassa és natural que demanis auxili, ja sigui a familiars, amics o professionals. En cap cas enterris teves emocions negatives si sents que les tens, ni t’ensorris si comproves que no pots arribar a tot sol. Informa´t sobre l´existència de recursos per a mares solteres, com ara llars d´infants subvencionades o quelcom així.
 9. Construeix una xarxa de recolzament social alternativa a la família d´origen. Les amistats compleixen una missió diferent i poden aportar recolzament d´igual a igual (cosa que la família no pot fer). Tracta de conèixer a altres persones que estiguin passant per la mateixa situació: t´ajudarà a no sentir-te sola i a compartir els teus problemes del dia a dia amb persones que, de veritat, t´entenen.
 10. Tracta de lluitar per la teva independència, tant econòmica com afectiva. Tenir el teu propi espai amb les teves coses i uns ingressos que et guanyes tu mateixa et donarà la possibilitat de prendre les teves pròpies decisions i de sentir-te més lliure. La millor forma d´estimar és fer-ho des de la llibertat.
 11. Cuida´t tot el que puguis. Dedicar-te temps a tu mateixa et mantindrà animada i col·labora en que et valoris positivament. Fes les coses que t´agradin de tant en tant. Tens dret a divertir-te i hi ha moltes formes de fer-ho que poden ser compatibles amb una maternitat responsable. Augmentes molt les probabilitats de que el teu fill/a sigui feliç, si comprova dia a dia que tu també ho ets. Es sentirà part de la felicitat compartida.
 12. Tracta de formar-te, estudiar o aprendre allò que t´ajudi per la promoció professional. Estudia tots els recursos possibles per aconseguir una feina. Assessora´t: la informació és primordial per aconseguir els teus objectius.

I recorda aquests punts que son la clau per a gestionar la teva vida com a responsable d´una família monoparental:

 • Assumir responsabilitats i portar a terme les responsabilitats parentals amb èxit implica ser conscient de les pròpies limitacions i dels drets personals. El teu fill/a no vol un màrtir a casa, vol a una pare o un pare que se l´estimi. Deixa el sacrificis per les tradicions religioses, perquè tu ets una mare que estima al seu fill i això et dignifica com a persona.
 • Si estàs sol o sola amb el teu fill o filla, estàs en la millor companyia possible.

 

 

 

jmbertran

jmbertran

Dr. Josep Mª Bertran.
UTIDA Centre Psicològic i Nutricional
Avda. Prat de la Riba nª4, 2n-3ª 43001 Tarragona
Tel: 692559500
Email: utida.psicologia@gmail.com
Web: www.centroutida.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.