Una bona manera de passar d’aliments líquids a aliments sòlids

alimentosÉs habitual que els infants a l’hora de passar dels aliments líquids als sòlids mostrin certes reticències. Hem de tenir en compte que quan s’introdueix un aliment sòlid, l’infant únicament ha ingerit líquids, des del seu naixement i per tant, les textures se li fan estranyes al no estar-hi acostumat i inicialment les rebutgen. És per aquest motiu que alhora d’introduir aliments sòlids es poden emprar diferents estratègies divertides per l’infant. Estratègies que faran que consumir els aliments es converteixi en un moment divertit on deixar enlairar la imaginació.

Imaginem per exemple que volem que l’infant mengi verdura. Li podem explicar que el seu personatge preferit (Ot el bruixot, en Mic, …) menjaven espinacs de petit i que fins i tot repetien perquè els hi agradava molt. És una manera d’incentivar inicialment la motivació per provar l’aliment i perquè trobi habitual trobar-ho a la seva nova dieta.

Si volem que es mengi un entrepà de pa de Sandwich enlloc de preparar en el format tradicional, podem emprar estris de fer galetes o decoracions de pastissos per fer formes a l’entrepà. Així, per exemple, podem fer un ninot de neu fent formes rodones amb el pa i aprofitar per afegir-hi més aliments com pebrot per fer els llavis o olives per fer els ulls, o tomàquets cherry per fer els botons del ninot. És una forma divertida de que el berenar sigui saludable i alhora divertit per l’infant.

Si volem que mengi fruita, enlloc de donar-li la peça pelada i tallada en un bol, li podem posar en una safata fent alguna forma divertida i proposant-li que es mengi primer els que estan als extrems, els més petits, els més junts, els més grans… és a dir, que cada trocet que mengi tingui un petit significat; d’aquesta manera anirà menjant-los quasi sense adonar-se’n i passarà una estona entretinguda i divertida.

Aquests exemples són alguns dels que es poden emprar però és molt important que cada pare/mare/avi/àvia/tutor utilitzi els seus propis recursos i la seva imaginació per convertir el temps dels àpats en quelcom satisfactori i positiu tant pels adults com pels infants.

Finalment comentar-vos que una altre bona manera de que els infants visquin els àpats i el canvi d’aliments de líquids a sòlids amb positivitat i en un ambient de diversió és fent que participin en activitats de cuina amb els pares o responsables de l’infant. Així es pot demanar als infants que ajudin en la preparació d’una pizza o d’un pastís mentre entren en contacte amb nous aliments, noves textures i això facilita que també estiguin més receptius alhora de provar aquests nous productes.

Si teniu dubtes o dificultats en la transició d’aliments líquids a sòlids podeu emprar el fòrum per fer les preguntes o comentaris que considereu oportuns i us contestaré en la major brevetat possible

Que gaudiu de l’alegria del descobriments dels aliments amb els vostres fills!!!

Montse Roura Psicòloga

Montse Roura Psicòloga

Montse Roura i Regincós, psicòloga sanitària experta en hipnosis clínica i terapeuta de parella, amb número de col·legiada 21312. Per accedir a més publicacions o per posar-t'hi en contacte només cal que accedeixis a: http://www.montseroura.cat o truquis al 645.23.64.40