Viu la vida de la manera més relaxada possible

 

images2Què significa viure relaxadament? Segur que, al llarg de la teva vida has sentit aquesta paraula milers de vegades, però molt poques persones s´han parat a considerar aquest concepte en profunditat.

 
Quan preguntes a les persones (cosa que jo faig realment sovint) que significa per a ells o elles relaxar-se, la majoria et contesta de manera que em sembla que relaxar-se sigui quelcom que projecten fer en el futur: es una cosa que es fa quan estàs de vacances, quan t´estiren en una hamaca, quan et jubiles o quan has aconseguit acabar-ho tot.Això implica, és clar, que la majoria de les altres ocasions (és a dir, el 95%) s´han de passar en un estat de nervis, agitació i estrès. Molt poques persones ho expressen així, però és una conseqüència òbvia. Podria això explica per què som tants els que actuem com si la vida fos un assumpte d’extrema gravetat? La majoria de nosaltres posposem la relaxació per el moment en que la nostra “carpeta de temes pendents” estigui buida. Per suposat, mai ho estarà.

 
Resulta útil pensar en la relaxació com en una qualitat del cor a la que sempre pots accedir de manera regular, en lloc de pensar-hi com a quelcom reservat per a un moment del futur. Pots relaxar-te ara mateix. I ajuda molt tenir en compte que les persones que saben relaxar-se poden, malgrat això, ser grans triomfadores i que, de fet, la relaxació i la creativitat van de la mà. Quan jo em sento tens, per exemple, ni tan sols intento escriure. Però quan estic relaxat, l´escriptura flueix amb rapidesa i facilitat.

 
Ser una persona relaxada implica entrenar-se per reaccionar d´una manera diferent davant dels drames de la vida: convertir el teu melodrama en un microdrama. Això s’assoleix, en part, recordant-se a un mateix (sempre amb afectuosa bondat i paciència) que pots escollir la manera amb que reacciones en la vida. Pots aprendre a relacionar-te amb els teus pensaments. I també amb les circumstàncies, de manera diferent. En la pràctica, la teva decisió es traduirà en un estat personal de major relaxació.
Per il·lustrar-te el que vull dir sobre la importància de l´estat mental de la relaxació, deixa´m que t’expliqui un antic conte zen japonès:

 

“Després de guanyar diversos concursos de Kyūdō (tir a l’arc), el jove i jactanciós campió va reptar a un mestre Zen que era reconegut per la seva destresa com arquer.
El jove va demostrar una notable tècnica quan va fer impactar la fletxa a l’ull d’un llunyà búfal en el primer intent, i després va partir aquesta fletxa amb el segon tir.

– Ja està -li va dir al vell- a veure si pots igualar això!.

Immutable, el mestre no va desenfundar el seu arc, però va convidar al jove arquer que el seguís cap a la muntanya.

Curiós sobre les intencions del vell, el campió el va seguir cap a dalt de la muntanya fins que van arribar a un profund abisme travessat per un fràgil i tremolós tronc.
Aturat amb calma al mig del inestable i certament perillós pont, el vell va triar com a blanc un llunyà arbre, va desenfundar el seu arc, i va disparar un tir net i directe.

– Ara és el teu torn -va dir mentre es parava graciosament a terra ferma.

Contemplant amb terror l’abisme aparentment sense fons, el jove no va poder obligar-se a pujar al tronc, i menys a fer el tir.
– Tens molta habilitat amb l’arc -va dir el mestre- però tens poca habilitat amb la ment que et fa errar el tir”.

jmbertran

jmbertran

Dr. Josep Mª Bertran.
UTIDA Centre Psicològic i Nutricional
Avda. Prat de la Riba nª4, 2n-3ª 43001 Tarragona
Tel: 692559500
Email: utida.psicologia@gmail.com
Web: www.centroutida.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.